23 oktober 2021

Hoe zorg je voor een gelukkig en gezond huisdier?

2 min read
Hond

Gezondheid is belangrijk voor mensen. We associëren een mooi leven vaak met gezondheid, liefde en een leuke woonomgeving. De gezondheidszorg wordt steeds beter en mensen worden steeds ouder. In Nederland hebben meer dan 4 miljoen huishoudens een huisdier. Veel mensen hebben een hond, een kat of konijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je huisdier gezond en gelukkig blijft? Dat lees je in dit artikel.

Bezoekje aan de dierenarts

Een dier kan niet praten. Het kan ongemerkt minder goed gaan met je huisdier. Ga dus af en toe naar de dierenarts voor een controle. Bekijk de website eens van deze dierenarts in Utrecht.

Gezond eten 

Het is belangrijk dat je huisdier gezond te eten krijgt. Geef je hond op vaste momenten voeding en drinken. Het dier ontwikkelt op deze manier gewoontes. We houden het voorbeeld van de hond even aan. Geef je hond in de juveniele fase drie keer per dag te eten. Als de honden volwassen zijn kun je ze twee keer per dag te eten geven. 

Genoeg beweging

Een huisdier moet voldoende kunnen bewegen, gedurende de dag. Voor sommige dieren betekent dit dat ze een grote kooi nodig hebben, voor andere dieren betekent dit dat ze af en toe uitgelaten moeten worden. 

Geef je dier aandacht

Net als een kind heeft een dier ook liefde en aandacht nodig. In de natuur heeft het dier natuurlijk soortgenoten om zich heen. Bij jou in huis is dat meestal niet het geval. Geef je huisdier daarom liefde. Pak het dier eens uit zijn kooi en ga er eens mee op de bank zitten. 

Train je huisdier

Als je een huisdier dingen leert, dan zul je merken dat het dier gelukkiger is. Als je dingen aanleert, dan wordt de geestelijke gezondheid van het dier gestimuleerd. Focus op gehoorzaamheid en op fysieke oefeningen. Hier heeft je huisdier het meeste baat bij. 

Ontmoeten

Je huisdier wil natuurlijk ook wel eens een andere omgeving zien. Neem je huisdier dus mee naar een verjaardag als de gastheer of gastvrouw dat goed vindt natuurlijk. Het is goed voor een huisdier om andere mensen, dieren en plaatsen te accepteren. Dit is goed voor de ontwikkeling van het huisdier.